Förbättringsarbete är ett uttryck som primärt använts inom den privata sektorn. Där används det som åtgärder och planer för att förbättra rutiner, men också för att förbättra arbetsmiljö, kommunikation, försäljning och helheten. Men hur förekommande är förbättringsarbete i politiken och vad innebär det?
Förbättring är ett ord som låter fint och som alla i hela världen vill jobba för – men det kan vara svårt att utröna meningen bakom. Företag som Canea använder bland annat begreppen Kaikaku för mer radikala, storskaliga förändringar och Kaizen för ständiga förbättringar. Det är en uppdelning som använts av japanska Toyota – en av de högst ansedda och framgångsrika när det kommer till förändringsarbeten.
Politiken ligger lite i lä när det gäller förbättringsarbeten. Det är dock förståeligt. Det är val vart fjärde år, och vinnaren skyller alla problem på det föregående styret och tar äran för det som gått bra – oavsett vem vinnaren råkar vara. Det klimatet innebär att kortsiktiga resultat värderas mer. Någonting måste åstadkommas inom de fyra åren som ett parti eller konstellation styr – helst direkt.
Detta kan dock komma att förändras. Svenskar efterfrågar mer långsiktiga politiska lösningar, vilket förhoppningsvis får politiker att våga investera i dag för ett bättre samhälle imorgon.
Som med alla andra ord, kan ordet förbättring missbrukas. När ett företag genomför en svår omstrukturering som i slutändan visar sig vara sämre, spelar det ingen roll om det kallas förbättringsarbete. Detta kommer vara viktigt för medborgare att hålla koll på, speciellt när varenda parti påstår sig jobba med det.