Mfo.nu

Home / Politik / Högern äger samtalet

Högern äger samtalet

Många bedömare menar att vänstern och liberalismen befinner sig i en allvarlig kris. De liberala värderingar som legat till grund för västerländskt samhällsbygge sedan andra världskrigets slut befinner sig enligt flera bedömare under attack. Utvecklingen har gått så långt att vissa bedömare menar att skiftet i värderingar riskerar att hota de demokratiska grundvalarna. Det politiska samtalet domineras till viss del av en höger vars syften inte alltid tycks rimma väl med vissa samhällsinstitutioner.

På tal om att äga samtalet. Det bästa sättet för ditt företag att få en större del av samtalet är att öka varumärkeskännedomen. En metod för att få fler människor att känna till er är att trycka upp ert budskap eller er logotyp på så kallade profilprodukter. En Mugg med tryck är ett av de bästa sätten, utmärkt att ge bort till besökare och potentiella kunder. Hos Medtryck hittar ni flera olika muggar i både lyxiga och enkla utföranden samt i olika färger.

Ny vår för vänstern?

Den nuvarande situationen har infunnit sig bara några år efter att det såg ut som att vänstern i Europa och USA fått ny vind seglen. Jeremy Corbyn togs emot som något av en frälsare när han för några år sedan tillträdde som partiledare för brittiska Labour-partiet. Alexis Tsipras vann framgångar i Greklands parlamentsval och Bernie Sanders lyckades allvarligt utmana Hillary Clinton i Demokraternas primärval inför 2016 års amerikanska presidentval. Bara några år senare har vinden vänt ordentligt.

Donald Trump blev president i USA till stor del beroende på landets trubbiga valsystem. Han fick drygt 3 miljoner färre röster än Clinton, men vann ändå tack vare att han vann viktiga delstater som Florida och Ohio. Jeremy Corbyn gjorde med största sannolikhet sitt sista val som Labours partiledare i samband med att den konservative ledaren Boris Johnson tog hem en jordskredsseger som leder Storbritannien närmare ett utträde ur EU. Grekland? Där tycks det blåsa mot ett ökat flörtande med högerextrema krafter.

Klimatkrisen illustrerar läget

Det kan vara så att klimatkrisen är den bästa illustrationen vi har över sakernas tillstånd. Klimatkrisen beskrivs i vissa politiska kretsar som vänsterns verktyg för att driva en politisk agenda. Detta trots att vetenskapsvärlden till 99 procent är överens om problemets viktigaste beståndsdelar: klimatet förändras, och det är vi människor som bär ansvaret över det. Ändå lyckas Trump och de politiska krafter som står på samma sida som honom blanda om korten och förvandla det till att klimatkrisen är en bluff.

Med detta sagt tyder det mesta på att det är andra värderingar än de som nu innehar mycket av den politiska makten som dominerar bland världens unga. Inte minst har Greta Thunberg på kort tid hunnit bli en smått ikonisk representant för alternativet. Höger eller vänster kanske inte spelar så stor roll, men låt oss hoppas att förnekelsen kring de problem vi står inför snart ger vika.

photoplast-lite