Mfo.nu

Home / Politik / Korruption: samhällets fiende nummer ett

Korruption: samhällets fiende nummer ett

 

Ett av politikens största problem är korruption där politiker antingen utnyttjar sin makt i självbetjänande syfte eller för att hjälpa familj och bekanta. Det kan röra sig om allt från att stoppa pengar i egen ficka till att utse vänner till politiska ämbeten. Inom ett korrupt system är det vanligt med mutor där politikern antigen tar emot pengar för att fatta beslut eller själv ger pengar för att uppnå ett visst mål, t.ex. att få flera röster.

Enligt den internationella organisationen ”Transparency International, som uteslutande sysslar med att undersöka fenomenet korruption i hela världen, är Somalia och Nordkorea jordens mest korrupta länder medan Bulgarien och Italien tillhör Europas värstingar. De minst korrupta länderna är Danmark, Finland och Sverige men det innebär inte att dessa länder är helt ”rena”; under senare år har de alla haft uppmärksammade korruptionsskandaler som Telia-Sonera, det delvis statsägda svensk-finska bolaget som i skrivande stund anklagats för att ha betala ut mutor till det notoriskt korrupta Uzbekistan för att säkra arbete där.

Grekland tillhör skaran av Europas mest korrupta länder och här genomsyrar korruptionen samhällets alla lager. Medan landets främsta politiker förskingrar statskassan och stoppar EU-bidrag ämnade åt motorvägar och sjukhus i den egna pengapåsen kräver även privatföretag pengar och tjänster för att anställa vissa personer eller sponsra evenemang. Begreppet ”fakelaki”, litet kuvert, är vida spritt i landet; läkare kräver ofta en extra slant för att göra sitt jobb eller se till att en sjukskötare får jobb och det kan vara svårt att få anställning om man inte känner någon viktig person.

Ett av problemen med korruption är att bryta den onda cykeln. Om en människa inte vill muta en läkare att operera på en familjemedlem riskerar han eller hon kanske dennes hälsa. Om man anmäler en korrupt kommunalpolitiker kanske den lokala polisen också är korrupt och ser till att den som protesterar får juridiska problem. Om man som politiker inte vill ta emot mutor för att ge speciella tillstånd kanske man förlorar valet nästa gång.

Det är extremt svårt att bekämpa korruption, särskilt i länder där fenomenet existerat mycket länge. I vissa länder försöker man stifta lagar där man gynnar ett icke-korrupt system men hittills har man inte lyckats få bukt på problemet endast genom dessa. Problemet är ofta att man måste göra en genomgående utrensning av korrupta individer, samtidigt som det korrupta tänkandet skall ändras på alla sociala plan.

photoplast-lite