Mfo.nu

Home / Politik / Övriga partier

Övriga partier

Sällan har politiken engagerat så många som under de senaste tio åren. Den omfattande migrationen har omskapat det svenska och skapat nya förutsättningar och ingen av oss har kunnat undgå denna omvandling. Vi berörs alla på ett eller annat sätt.

Kritiska röster har häcklats och dreven har gått åt både höger och vänster. Inför valet 2014 växte Sverigedemokraterna kraftigt men motståndet har varit stort och de har inte funnit några samarbetspartners i riksdagshuset trots att folkopinionen pekar på medvind för partiet.

En annan trend är att alternativa partier, de som man hittar under “övriga partier” i statistiken, börjar få alltmer utrymme i media inför valet 2018. De får naturligtvis stor hjälp av sociala medier men även mainstream media gör sitt för att sprida ringar på vattnet för tidigare okända partier. Den här typen av små uppstickare behöver den uppmärksamhet de kan få. Aktivisterna gör allt för att vinna fler anhängare. Men hur bra är det egentligen?

Bra eller dåligt med alternativa partier?

Många av de övriga partierna förespråkar Swexit, d.v.s. ett utträde ur EU. Detta är normalt Sverigedemokraterna ensamma om av de etablerade partierna. Vissa ställer sig frågan om detta med att mainstream media uppmärksammar alternativa och tidigare okända partier kanske i själva verket har ett illasinnat syfte – nämligen att stjäla potentiella väljare från Sverigedemokraterna.

Vilka är de alternativa partierna?

Det finns en uppsjö av alternativa partier som redovisas under “övriga partier”. Några som fått stor uppmärksamhet i media under våren 2018 är Alternativ för Sverige som är ett starkt invandringskritiskt parti och startades av en grupp av SDU – Sverigedemokratisk Ungdom som kastades ut ur SD. Förutom att de planerar att göra om Migrationsverket till ett Återvandringsverk så är de för platt skatt på ca 25% för alla, vilket skulle kunna vara attraktivt för företagare och den som har planer på att investera i fastigheter, aktier och liknande – och inte är så förtjusta i höga skatter. AfS förespråkar även slopade privilegier för politiker och menar att politikerna har fått förtroenden från det folk från vilket den offentliga makten utgår, enligt regeringsformens första paragraf. Det innebär att en politiker efter avslutat gebit får ansöka om a-kassa, socialbidrag eller hitta sig ett arbete som alla andra.

Partiet Enhet är ytterligare ett alternativt parti med “ut ur EU” som en av sina valfrågor. Legalisering av cannabis är en annan och införande av medborgarlön är en tredje. Ett parti med “mjuka värden” således.

Bönder skulle kunna rösta på Landsbygdspartiet och känna sig ordentligt hemma, åtminstone om man gillar “ut ur EU-tanken”, för även detta alternativa parti har denna paroll på sin agenda.

Det finns en del intressanta alternativ att kolla upp om man inte känner igen de gamla invanda partierna längre, utan känner sig främmande i det land deras politik skapat under de senaste åren. Varför inte röra om i grytan?

photoplast-lite