Mfo.nu

Home / Politik / Historiens politiska talare

Historiens politiska talare

 

Det har alltid varit oerhört viktigt för politiker att kunna tala väl, inte bara för att imponera på folket för att få deras röster, utan även för att få andra politiker på sin sida. Vältalighet kan vara den avgörande faktorn i en politikers karriär och det som ger henne en extra stjärna i marginalen.

Redan de gamla grekerna sysslade med politisk vältalighet med den athenske politikern Demosthenes i spetsen. Han föddes med svaga lungor och läspande och tränade därför hårt i att överkomma dessa problem, bland annat genom att skrika mot vinden och försöka artikulera väl med stenar i munnen. Han ansågs så skicklig att han studeras in i våra dagar.

Adolf Hitler ansågs vara en skicklig talare och kunde få massorna med sig med sin engagerande teknik men för att komma dit tog han många lektioner, bland annat av skådespelare. På liknande sätt har amerikanska presidenter och politiker egna talskrivare där de inte bara komponerar imponerande orationer men också instruerar i kroppsspråk och ansiktsuttryck.

För den som är intresserad av tal finns sidan Retorik.se där man kan lyssna på exempel på allt från Churchill till kungen, liksom lära sig retorikens regler och fackjargong.

photoplast-lite