Mfo.nu

Home / Politik / Fakta om politik

Fakta om politik

Den här artikeln redogör på ett lättsamt men seriöst sätt för politiken och dess fundament. Häng med och läs under respektive rubrik.

Vad är politik?

Alla länder har någon form av styre med makthavare som ledare. I demokratier består styret ofta av ett parlament och en regering. Monarkier har regeringschefer (statsministrar) och republiker har presidenter och premiärministrar. Politikers jobb är således att styra efter folkets vilja, genom att ha fått förtroendet via röster. Politiker har befogenhet att såväl instifta lagar som att medverka till propositioner och remisser. Ett samhälle utan politik hade de facto varit laglöst, och väldigt få hade samtyckt till att leva i en anarki.

Sverige är en demokrati tillika monarki och vår motsvarighet till ett parlament heter riksdagen. Riksdagen består av 349 folkvalda ledamöter som har voteringsrätt i alla frågor som kan tänkas dyka upp. Dessutom finns ett antal utskott, exempelvis konstitutionsutskottet, trafikutskottet och utbildningsutskottet.

I Sverige råder negativ parlamentarism vilket innebär att en majoritet av riksdagens ledamöter inte ska förkasta en föreslagen regering. Det förslag som får mest stöd, indirekt som direkt, får bilda regering. Budgeten måste också presenteras för de kommande fyra åren efter ett val.

Du som politiker kan överlåta en kontorslokal om du på grund av inträde i riksdagen måste säga upp ditt jobb.

De olika partierna

Ett parti sysslar med

politik såväl lokalt, regional som statligt. Ämbetsmännen i partierna kallas för politiker. De borgerliga partierna heter Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centern. En annan samlingsbenämning för partierna är Alliansen. Partiledarna heter;

(M) – Ulf Kristersson

(KD) – Ebba Busch Thor

(L) – Jan Björklund

(C) – Annie Lööf

Inom högerpolitiken vill man ha en marknadsekonomi där näringsidkare ska kunna frodas. Kapitalism och karriär skall gå hand i hand. Privatisering ska uppmuntras och sänkta skatter ska realiseras.

De socialistiska partierna heter Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. En annan samlingsbenämning för partierna är de “rödgröna partierna” som uppstått med tanke på partilogotypernas färger. Partiledarna och språkröret heter;

(V) – Jonas Sjöstedt

(S) – Stefan Löfvén

(MP) – Isabella Lövin

Inom vänsterpolitiken vill man ha mer av en planekonomi där samma arbete skall generera samma lön. Privatisering och vinster inom välfärden vill vänstern komma till bukt med genom exempelvis förstatligande. Skattetrycket ska vara högt för att kunna finansiera välfärden för alla i Sverige.

Det åttonde riksdagspartiet heter Sverigedemokraterna vars partiprogram handlar om nationalistiska och kulturella idéströmningar. Sverigedemokraterna stödjer till skillnad från alla övriga riksdagspartier inte invandring. Idén är istället att hjälpa folk på plats i kris- och krigsdrabbade områden. Sverigedemokraterna tillhör högerpolitiken då de i mångt och mycket samtycker till Alliansens politik. Trots detta vägrar Alliansen att samarbeta med SD. Partiledaren för (SD) heter Jimmie Åkesson.

Kända politiker

Det har funnits många karismatiska och färgstarka politiker i världen genom tiderna.

  • Sydafrika – Nelson Mandela
  • Storbritannien – Winston Churchill och Margaret Thatcher
  • USA – Barack Obama, John F Kennedy, Bill Clinton

USA:s president kallas även för “ledaren för den fria världen” och betraktas allmänt som världens mäktigaste person. Donald Trump är för närvarande (december 2018) USA:s president. Rysslands president heter Vladimir Putin och styr i ett Ryssland efter upplösningen av Sovjetunionen.

photoplast-lite