Mfo.nu

Home / Politik / Det politiska språket

Det politiska språket

 

Politiska tal och uttryckssätt uppfattas ibland som rent ut sagt obegripliga och det har länge klagats på bristen av klarspråk. Enligt ett program i serien Språket på Sveriges radio som sändes år 2014 förstår många inte vad politiker menar under deras debatter. Till exempel användes ordet ”utanförskap” hela trettiotre gånger under en riksdagsdebatt samma år medan endast en av fyra kunde definiera ordet i en undersökning på 1000 personer.

Andra ord som folk har svårt att förstå till hundra procent är reform och jobbskatteavdrag och enligt samma undersökning är det just samma människor som har svårt att bestämma sig för vad de ska rösta för. Enligt demokratiminister Britta Ohlsson (FP) är detta ett stort problem eftersom demokrati bygger på att man kan sitt samhälle och engagerar sig i det.

För att få bukt på detta problem är utbildning och information A och O, men också att politiker själva inser att de bör uttrycka sig på ett mer lättförståeligt sätt. Trots allt vill de ju kommunicera sina tankar och om de inte uppfattas korrekt kan det betraktas som ett riktigt misslyckande.

photoplast-lite