Mfo.nu

Home / Politik / Att göra en petition

Att göra en petition

 

En petition är ett dokument där en individ eller organisation begär förändringar i politiska beslut eller ta ställning i specifika frågor. Det kan röra sig om allt från att be en amerikansk delstat att upphäva dödsstraffet till lokala miljöfrågor eller utvisning av vissa personer och att initiera en petition tillhör en av det demokratiska systemets rättigheter.

Petitioner brukar innebära namninsamlingar som ofta innebär att man går runt på gator och ber folk skriva på listor där man uppger sin önskan. I och med sociala medier utförs även petitioner på internet och bland de mest framgångsrika petitionssajterna är Change.org där man snabbt kan framställa en petition där man förklarar sitt syfte och sedan kan dela med sig via Facebook eller Twitter.

Många petitioner faller för döva öron men det finns också lysande exempel på där folk på gräsrotsnivå lyckats få uppmärksamhet i viktiga frågor eller till och med påverka lagar och beslut. Bland historiens mest lyckade petitioner kan man inkludera kvinnors rätt att rösta och Nelson Mandelas befriande. Det var inte petitionerna i sig som påverkade besluten, men deltagarna var i så överväldigande antal att politikerna inte vågade riskera att ignorera dem.

photoplast-lite